Obec Oudoleň
česky english deutsch

 

Včelaříci - prosinec 2016

21.12.2016

A máme zde první adventní neděli v tomto roce. Jak se stalo tradicí, probíhá v tento čas adventní besídka dětí Základní školy a Mateřské školy Oudoleň v kulturním domě a součástí této akce je také jarmark, kde se prodávají vánoční drobnosti a výrobky dětí.

My jsme letos jako tradičně prodávali výrobky z vosku a také zkoušíme prodej medu, který ještě není od našich včel, ale doufáme, že příští rok již budeme nabízet med od našich „kroužkových“ včel.

Něco málo o vzniku včelího vosku:
Včelí vosk je přirozený produkt, který vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. U včely medonosné je producentem dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Při tvorbě díla včela doslova potí vosk na voskových zrcátkách na spodní straně 3. - 6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, jimiž po zvýšené námaze tryská sekret jako čerstvý vosk. Na vzduchu tuhne a ve formě šupinky přebírá anatomický tvar zrcátka. I když se šupinka odloupne, zůstává částečně zasunutá pod přečnívajícím okrajem sousedního článku zadečku. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8 - 2 mg. Energetická (metabolická) náročnost u produkce vosku je vysoká. Ke vzniku 1 kg vosku včely spotřebují 3,5 -10 kg medu a kolem 50 - 100 g pylu.

Včely z vosku staví své dílo, ve kterém uchovávají zásoby, vychovávají potomstvo. Nové voskové dílo včely zakládají tím způsobem, že se zavěsí na strop obývané dutiny a zaklesnuté nožkami jedna do druhé vytvoří jakýsi živý závěs. V této poloze kolektivně zpracovávají produkovaný vosk a společně hnětou stěnu díla. Včelař toto voskové dílo sbírá, přetaví ho a zbaví nečistot. Včelí vosk měkne při teplotě 33 - 35°C, bod tání 63 - 65°C. Za VKM David Bačkovský

Anketa

Dušičkovou výzdobu nakupujete nebo vyrábíte?
1
5
5

Historie anket

Náhodné foto

Tradiční hon Mysliveckého spolku Oudoleň

Počasí

Počasí

Novinky e-mailem

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zjistit více