V pátek 20. března jsme se sešli již podruhé na přednášce o zdravé výživě. Tentokrát jsme si povídali o stravování dětí a nechali jsme si poradit, jak připravit dobrou a zdravou večeři z běžně dostupných potravin. Někteří ještě využili změření na speciální váze. Také jsme ochutnali pro nás nezvykle upravené pokrmy, které ovšem téměř každému zachutnali. Děkujeme paní Miláčkové za poutavou a poučnou přednášku a těšíme se, že budeme v těchto setkáních dále pokračovat. V měsíci červnu bychom rádi uspořádali večer na téma zdravé grilování. Připravili bychom si maso na grilu, domácí hamburgry, zeleninové saláty a ovocné dezerty. Vlaďka Stehnová
Recepty pokrmů, které jsme měli možnost ochutnat:
Tvarohová pomazánka
Nízkotučný tvaroh naředíme mlékem, smícháme s najemno nakrájenou zeleninou, kterou máme doma. Na dochucení můžeme použít bílý pepř.
Salát (jako hlavní jídlo večer)
1/4 hlávky ledového salátu natrháme na malé kousky. Dále nakrájíme na menší kousky 1/3 čerstvé okurky, půl papriky, 1 celé vejce natvrdo, 70 g kuřecího masa (předem tepelně upraveného na bylinkách). Vše smícháme a ochutíme pár kapkami citronového oleje. Příloha: jeden kousek pečiva.
Palačinky
Klasický recept na palačinky, pouze nahradíme bílou mouku moukou špaldovou. Náplň: nízkotučný tvaroh, naředěný trochou mléka, ochucený např. domácím džemem, nutelou, grankem...
Červená čočka jinak
60 g červené čočky, 30 g ovesných vloček, 1 mrkev, 2 natě řapíkatého celeru. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na jemném plátku másla. Přidáme vodu, čočku a vločky a vše vaříme 5 minut. Dochutíme bílým pepřem, můžeme i citronovým. Podáváme samotné.
Mleté maso s bramborem
150 g mletého masa dobře promícháme se směsí bylinek a tvoříme karbanátky. Karbanátky opečeme bez oleje. Brambory vaříme nejlépe ve slupce pouze s kmínem a zeleninovou natí. Podáváme s petrželkou nebo pažitkou.