Jak jsme slibovali, připravila pro Vás paní Jaroslava Půžová, kuchařka ve školní jídelně, recepty pomazánek, které jste měli možnost ochutnat v mateřské škole při besedě na téma Zdravá výživa:
Čočková pomazánka
100 g čočky, 1 pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 celer, petržel, pažitka, sůl
Čočku přebereme, vypereme, zalijeme vodou a necháme ½ hodiny máčet. Potom ji uvaříme, scedíme, propláchneme a rozmixujeme. Dále přidáme sůl, pomazánkové máslo, nakrájenou cibuli a česnek, nastrouhanou zeleninu a vše vyšleháme.
Tvarohová pomazánka s ovesnými vločkami a zeleninou
1 tvaroh (vanička), 1 pomazánkové máslo nebo bílý jogurt, 3 lžíce ovesných vloček, 1 mrkev, 3 ředkvičky, 1 cibule, 2 – 3 stroužky česneku, zelená nať, sůl, drcený kmín
Tvaroh smícháme s pomazánkovým máslem, solí, ovesnými vločkami, nakrájenou cibulí, česnekem, nastrouhanou mrkví a ředkvičkami. Ochutíme drceným kmínem a pažitkou nebo řeřichou.
Zeleninová pomazánka
150 g rostlinného másla, 4 vejce, sůl, 1 rajče, 1 paprika, 1 cibule, zelená nať
Rostlinné máslo utřeme se solí a prolisovanými uvařenými vejci. Přidáme nakrájené rajče, papriku, cibuli a vyšleháme. Ozdobíme zelenou petrželí nebo pažitkou.