Na počátku letošního roku bylo Jiřímu Kryštofkovi ml. předáno ocenění Český Goodwill 2020 za třetí místo v kategorii Tradice. Český Goodwill, původní český projekt s tradicí od roku 2013, oceňuje podnikatele a firmy, kterých si lidé váží pro jejich odpovědný přístup k podnikání, morální kvality a poctivou práci. Ocenění Český Goodwill je založeno na nominacích veřejnosti.
Mlýn Oudoleň do prestižního projektu Český Goodwill přihlásil neznámý příznivec, který prohlásil: „Proč jsem se rozhodl nominovat mlýn Oudoleň? Protože jakmile otevřete dveře budovy mlýna, dýchne na Vás historie starých časů. Nejsou tu žádné moderní vymoženosti, žádné balící linky, žádné sklady, kde se hromadí tuny pytlíků s moukou. Technologie mlýna se od počátku 20. století nezměnila, a tak má příchozí možnost vidět a slyšet běžný cvrkot mlýnice."
Porota měla favorita v kategorii Tradice poměrně jasného. Vždyť tradice mlýna sahá do roku 1869 a od roku 1913 jej vlastní rodina Kryštofkových. Rodinnou mlynářskou tradici od svého děda a otce převzal Jiří Kryštofek, který stejně jako oni ctí tradici, poctivost a kvalitu.
A co k tomu úspěchu říká Jiří Kryštofek ml., syn majitele mlýna?
O tomto projektu jsme se vlastně dozvěděli až při nominaci a jsme za tu nominaci moc rádi, protože se jedná o ocenění od našich zákazníků, a to je ta nejvyšší možná cena. Získané ocenění nás velmi těší.
Kdy a kde probíhalo předání ocenění?
Předání ocenění bylo s ohledem na protiepidemická opatření přesunuto z tradičního říjnového termínu v roce 2020 na 21. ledna 2021 a neproběhlo formou galavečera, ale v neformální atmosféře venkovního autokina v těsné blízkosti Strahovského stadionu.
A opravdu ani netušíte, kdo vás nominoval?
Trochu tušíme, ale nejsme si jistí, a tak bychom tuto informaci neradi zveřejňovali. Každopádně si toho moc vážíme a děkujeme za nominaci a i za to, že se k nám stále lidi vracejí.
Co si myslíte, že by na tento váš úspěch řekl váš děda Alois Kryštofek (mimochodem první porevoluční starosta obce), který požádal o vrácení mlýna zpět do osobního vlastnictví a oudoleňský mlýn byl v roce 1991 první, který byl po revoluci navrácen původnímu majiteli?
Na mlýně mu hodně záleželo a určitě by byl pyšný, že mlýn stále pokračuje v tradici, a doufejme, že i dlouho ještě fungovat bude. Někde bych mohl najít záznam z navrácení mlýna a při nějaké příležitosti bychom ho mohli promítnout.(úsměv)
Myslíte si, že je o mouku z vašeho mlýna takový zájem právě z důvodu, že používáte při mletí původní zařízení a tradiční technologii?
Ano, je to díky léty prověřeným procesům a technologii mletí a výběru kvalitního obilí a kombinací těchto faktorů dosahuje naše mouka vysoké kvality, kterou v dnešní době není jednoduché najít.
Máte nějaký cíl nebo sen, který byste chtěl uskutečnit?
V nejbližší době bychom chtěli spustit nový web, a to i s e-shopem, abychom uspokojili i zákazníky z větší vzdálenosti. Do budoucna jsou v plánu i nějaké novinky, ale to bych ještě úplně nechtěl prozrazovat.
Cítíte se tímto úspěchem zavázání?
Jelikož se jedná o ocenění od našich zákazníků, tak to ani jinak nejde. Ještě jednou bychom chtěli moc poděkovat. Vážíme si toho!